Game over !

Iedere 40 seconden sterft er iemand op de wereld door zelfdoding. In de hoogst ontwikkelde landen is zelfdoding bij de leeftijdscategorie 15-29-jarigen zelfs de tweede grootste doodsoorzaak en de cijfers blijven stijgen !

Alarmerend is ook dat zelfdoding opduikt in de categorie 5-14 jarigen…Om nog maar te zwijgen van het aantal pogingen tot zelfdoding waarvan er nauwelijks statistieken bestaan…

Er blijft een stigma hangen rond mentale gezondheid, de drempel om hulp te zoeken bij mentale/emotionele problemen blijft nog steeds hoog.

Wat maakt dat een 5-jarige ervoor kiest om niet meer aan dit leven deel te nemen ? Wat maakt dat jongeren besluiten dat het genoeg is geweest ? Game over !

desireethumb-696x450
Desirée Viola (26), prinses Roos in de Studio 100-reeks Prinsessia, maakte begin december een einde aan haar leven. Haar dood leidde tot een schokgolf van ongeloof en verontwaardiging !

Ontspoord ? Zelfliefde is de sleutel !

Louise Hay, schrijfster van het boek : “Je kunt jouw leven helen”, zei dat vrijwel al onze problemen voortkomen uit een gebrek aan zelfliefde.

Je hebt maar een spiegel voor de mensen te houden en te vragen om iets positief te zeggen om haar statement bevestigd te zien. Er zijn er die wegschuwen en niet weten wat te zeggen, er zijn er die vol zelfhaat zitten en kwaad worden, er zijn er die in tranen uitbarsten…

Achter onze sociale maskers verstoppen we vaak veel pijn, angsten en frustraties.

We saboteren ons niet enkel met onze negatieve zelfpraat, we laten toe dat onze gedachtewereld en gevoelswereld wordt gemanipuleerd van buitenaf , we laten ons beïnvloeden door anderen.

Emotionele of fysieke pijn is het gevolg van gedurig van jouw ware natuur af te wijken. Het is logisch dat jou dat veel energie kost ! Alle verbinding met je ware zelf gaat verloren en je raakt ontspoord…

We beseffen vaak niet hoeveel we onze zelfwaarde laten afhangen van externe factoren ! We gaan voortdurend op zoek naar appreciatie en erkenning bij anderen, we zoeken waardering buiten onszelf.

Je zoekt bijvoorbeeld bevestiging rondom jou : “Ben ik wel goed bezig, doe ik het wel goed, ben ik wel goed genoeg ?”

Op het verkeerde spoor…Invloed van media en maatschappij

12klas-superjumbo

In deze huidige maatschappij moet je “populair” zijn, “gezien” worden of “erbij horen”. Je moet succesvol zijn en “scoren” !

De prestatiedruk is enorm toegenomen, zwaktes worden niet getolereerd. Gevoelens mag je niet uiten en worden van kinds af onderdrukt. Je dient ten allen tijde te beantwoorden aan het “perfecte beeld”.

Mensen zijn sociale wezens, we hebben allemaal nood aan liefde, positieve aandacht en waardevolle connecties, maar we hebben voor onszelf een omgeving gecreëerd die ons afsnijdt van iedere oprechte verbinding. We hebben waardeloze substituten gevonden via (sociale) media. De schrijver George Monbiot sprak zelfs over “het tijdperk van eenzaamheid”.

Het is niet vreemd dat meer mensen verslaafd zijn aan drank, drugs en medicijnen. Ze worden behandelend als wegwerpvoorwerpen ! Ze worden doodgewoon aan kant geschoven als ze niet (meer) aan de idealen voldoen.

Sommigen draaien het hoofd nog amper om bij geweld en laten de slachtoffers van pesterijen en onrecht in de kou staan. Zelf lijdend aan een ziekelijke vorm van Schadenfreude, filmen ze het voorval nog liever met hun gsm.

Op het rechte spoor ! Samen zijn we sterk !

Een cursus Eerste Hulp Mentale Gezondheid waarin extra aandacht besteed wordt aan preventie, hoe de stigma’s te verminderen, signalen te leren herkennen en welke hulp je zoal kan bieden, zou voor leerkrachten, hulpverleners en begeleiders verplicht moeten zijn.

Verder is het noodzakelijk het onderwerp bespreekbaar te maken bij een breder publiek en dienen we te streven naar een directe communicatie met onze jongeren !

Zit je met vragen rond mentale gezondheid of zelfdoding ?

Ben jij in nood of ken jij iemand in nood ? Contacteer ons op info@phuro.be en vertel jouw verhaal ! Blijf niet bij de pakken zitten. Samen zoeken we naar een oplossing en brengen we je terug op het rechte spoor !

Phuro! Be inspired!

 

 

 

 

 

2 gedachtes over “Game over !

  1. Zelf laat ik soms mensen eens voor de spiegel staan en ja meer negatief dan positief dat ze vertellen. Ook emoties die op zo een manier los komen. Dat natuurlijk goed is om ergens mee verder te werken. Alleen bepaalde mensen zien anderen en willen er ook zo uitzien. Ze willen gezien gehoord worden maar dat is de zwaarste valkuil net als pesterijen. Dat dan lijd tot zichzelf pijn doen en zelfdoding. Men ziet het leven niet meer zoals het zou moeten, of men heeft zo een angst om je niet in de maatschappij meer te begeven.

    Een goed punt om ook hier aandacht aan te geven. Doe ik op mijn blog ook vaak.

    Aum Shanthi

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s